Project TH54-1

Tentoonstelling Geert Duintjer en boek presentatie

Tentoonstelling Geert Duintjer en boek presentatie

Afgelopen zondag 3 september 2017 is in Galerie Hoogenbosch te Gorredijk de tentoonstelling en bijbehorend boek “Ich bin ein Kaninchen” van Willem Winters gepresenteerd. Een boek waarin zijn jarenlange correspondentie met beeldend kunstenaar, dichter en jazzmusicus Geert Duintjer centraal staat.

Hieronder vind u een foto-impressie van de opening.


Geert Duintjer - Boek en expositie

 

Taribush Kuna Festival 2017

Taribush Kuna Festival 2017

Ook dit jaar heeft Marc-o-biotica weer gekookt voor de vrijwilligers van het Taribush Kuna Festival 2017 Festival in Dwingeloo.

Het was weer geslaagd, met groente en veel aardappelen uit eigen tuin, gekweekt op de Bokashi van vorig jaar.

Daarnaast heb ik workshops gegeven over het gebruik van keukenafval voor Bokashi voor de moestuin. En er is meer dan 100 Kg Bokashi opgehaald bij de keukens en foodtrucks.

Lees ook het artikel hierover in de nieuwsbrief van EM-vereniging.


Taribush Kuna Festival 2017 Taribush Kuna Festival 2017


Taribush Kuna Festival 2017


Het was weer een geslaagd Taribush Kuna Festival!!! Volgend jaar weer.

Groetjes Marc.

Bokashi actie festival groot succes

Bokashi actie festival groot succes

Afgelopen maand is er op het Taribush Kuna festival in Dwingeloo meer dan 100 kg organisch keukenafval opgehaald.

Bij de verschillende foodtrucks werden dagelijks bokashi-emmers opgehaald om te fermenteren tot Bokashi voor in de moestuin in Hemrik.


Marc-o-biotica op Taribush Kuna Festival  Marc-o-biotica op Taribush Kuna Festival  Marc-o-biotica op Taribush Kuna Festival

Vrijwilligers krijgen komend jaar weer groeten en fruit van hun eigen Bokashi. Dit wordt door veel mensen als zeer positief beschouwd. Ook de foodtrucks zijn erg enthousiast over het feit dat het afval van hun met zorg ingekochte producten op een duurzame wijzen wordt verwerkt, en niet bij het grijze afval terecht komt.


Marc-o-biotica op Taribush Kuna Festival  Marc-o-biotica op Taribush Kuna Festival  Marc-o-biotica op Taribush Kuna Festival

Iedereen bedankt voor de medewerking.


 

Marc-o-biotica op Taribush Kuna Festival

Marc-o-biotica op Taribush Kuna Festival

Ook dit jaar gaat Marc-o-biotica naar het Taribush Kuna Festival bij Dwingeloo.

Daar ga ik koken voor de vrijwilligers met biologische groenten uit eigen kwekerij.

Daarnaast is Taribush Kuna gestart met het duurzaam inzamelen van organische (keuken-)afval voor fermentatie in Bokashi-emmers. Deze Bokashi wordt dan weer gebruikt om de groente en fruit voor het komend jaar op te kweken.

Zo maken we de kringloop weer sluitend!!!

Het vocht dat bij fermentatie vrijkomt is zeer geschikt om als plantenvoeding te dienen. Verdun 1:100 met water. Elke maand herhalen.

Fermenteren keukenafval tot bokashi

Bokashi-emmers in de verkoop.

Project TH54-12

Project TH54-12

Voorjaar 2017. Een nieuw begin.


Er wordt flink gesnoeid bij de ijsbaan.

Kastje van oma opgehangen. leuk voor kleiner dingetjes.

Steeds meer vogels om het huis.

Hamamelis Mollis in bloei.

Perzikboom weer prachtig in bloei.

 

Ook nog even een weekje op wintersport geweest met Anneke. Was weer ouderwets gezellig in Gerlos.

Eerste beplanting in de kas. Naast Effectieve Micro-organismen gebruik ik dit jaar ook fulvinezuur (Fulivc Acid). Een natuurproduct uit Drenthe.

Goed voor het bodemleven en goed voor de plant.

Witte kool, groeit als kool.

Witte kool netjes op een rijtje.

De ijsbaan begroeit weer netjes.

Lupine in bloei.

De yucca komt ook weer tot bloei.

Kattenkruid, twee keer zo groot als vorig jaar.


Dat was het weer voor nu. Binnenkort weer nieuwe foto’s van mijn experimenten met E.M. en Fulvinezuur.

Groeten, Marc.

Marc-o-biotica 2016 Marc van der Zalm

 

Project TH54-11

Project TH54-11

Het heeft even geduurd, maar hier is weer een up date van Project TH-54.

Eerst een terugblik op de afgelopen herfst en winter.


Pompoenen oogst. Waren erg lekker.

Een tevreden koppeltje.

Op weg naar een kook-klus voor TariBush Bedrijfsuitjes

Allemaal lekker aan het eten. Boerenkool met salade.

 

Nog wat herfstplaatjes.

En dan komt de winter.

Haantjesgedrag??? Die zitten nu in de vriezer.

Buurt BBQ.

Ik heb nog een maand voor de Post gewerkt. Leuk avontuur maar niets voor mij.

 

Beursbezoek Bio Vak Beurs Zwolle. Eén dag en je bent weer helemaal bij.

Marc-o-biotica 2016 Marc van der Zalm


 

Fulvinezuur – Het zwarte goud

Fulvinezuur – Het zwarte goud

Fulvinezuur (fulvic acid) is een nieuwe speler in de strijd voor een betere bodem. Door het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen is veel land- en tuinbouwgrond ernstig verschraald.

Hierdoor groeien gewassen slecht en zijn kwetsbaar voor plantenziekten en schimmels. Waardoor er nog meer chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt moeten worden.

Een zeer onwenselijke situatie.

Gelukkig kan je o.a. met Effectieve Micro-organismen de bodem weer een nieuwe vruchtbare impuls geven.

fulvine zuurFulvinezuur kan daarin een grote rol spelen. Fulvinezuur is onderdeel van de huminestoffen die in de bodem voorkomen. Fulvine werkt als natuurlijke chelator en kan vele mineralen vasthouden en later weer afgeven aan de plant.

Fulvinezuur bevat meer dat 70 mineralen en sporenelementen, aminozuren, suikers, peptides, nucleinezuur en phytochemische stoffen.

PRODUCTVOORDELEN

  • Verbetering van het noodzakelijk bodemleven
  • Geen uitspoeling van kostbare mineralen
  • Minder water geven
  • Maakt vastgelegde mineralen (fosfaat) vrij voor opname
  • Lost gemakkelijk op
  • Voordelig in gebruik

Het bedrijf Plant Health Cure brengt Fulvinezuur op de markt.

Lees hier de productomschrijving.

 

Fulvinezuur model


 

 

 

Bokashi op de Sint Jozefschool

Bokashi op de Sint Jozefschool

De Sint Jozefschool in Heerenveen start vanaf vandaag een proef met het fermenteren van afval van het schoolfruit.

Dagelijks krijgen schoolkinderen hun schoolfruit, hierbij blijven natuurlijk afval over dat meestal in de grijzen bak verdwijnt.

Dit is zonde, want dit fruitafval levert een zeer goede basis voor Bokashi (gefermenteerd afval) wat zeer waardevol is in de sier en moestuin.

Er wordt dagelijks afval verzameld en in de Bokashi-emmer samen met wat Bokashi-starter stevig aangedrukt. Na een week is de emmer vol en moet dan twee weken fermenter.

De kinderen van de Sint Jozefschool gaan zelf de Bokashi in de schooltuin verwerken in het kader van biologie.

Bokashi Emmer Set voor fermentatie

 

Nieuwe website Marc-o-biotica

Nieuwe website Marc-o-biotica

Marc-o-biotica heeft een nieuwe website. Een helder en responsieve WordPress Website.

Hiermee is Marc-o-biotica weer helemaal klaar voor de toekomst.


Wilt u ook een moderne WordPress website?

Neem contact op met Marc-o-media te Hemrik.

Effectieve Micro-organismen - Marc-o-biotica Marc-o-media