Project TH54-1

Deelname Reuzedei 2019 Akkrum

Deelname Reuzedei 2019 Akkrum

Dit jaar doet Marc-o-biotica mee aan de Reuzedei in Akkrum. In samenwerking met Agriton en Greensand. Hier delen wij onze passie voor duurzaamheid met het publiek. Reuzedei is het grootste evenement voor duurzaam wonen, werken en leven in Friesland.

Marc-o-biotica informeert u over Effectieve Micro-organismen, bodenvruchtbaarheid en fermenteren voor de moestuin.

Daarnaast informeren wij u graag over de mogelijkheid van CO2 binding door gebruik te maken van Greensand (olivijnzand).

Hiermee kunnen bedrijven en particulieren hun CO2 footprint verkleinen of compenseren.

Reuzedei 2019 vindt plaats in Akkrum, 1 juni van 11:00 tot 17:00.

Wij hopen u daar te zien!!!

Nieuw in het assortiment; Greensand

Nieuw in het assortiment; Greensand

Vanaf heden is Marc-o-biotica officieel wederverkoper van Greensand producten.

De producten van Greensand bestaan uit 100% olivijnzand (Peridoot).

Greensand olivijnzand is te gebruiken als bodemverbetering, tegen mos en alg, CO2-binding uit de lucht, bestratingszand e.d.

Meer informatie over Greensand en Stooi tegen CO2 kunt u lezen op de website van Greensand.

Bij Marc-o-biotica in Hemrik kunt u Greensand producten bestellen en ophalen.

Project TH54-13

Project TH54-13

Beste vrienden en kennissen. Hierbij het jaaroverzicht van Project TH54

Afgelopen jaar is er niet veel spannends gebeurt. Wel het bouwen van een gereedschapschuurtje en een houthok voor mijn brandhout van de Rocket Stove. Verder druk met houtkloven en drogen.

Ook dit jaar weer gekookt voor de vrijwilligers van het Taribush Festival. En hier ook een grote hoeveelheid keukenafval verzamelt voor verwerking tot Bokashi compost.

Bezoek biobeurs.

Sinds een tijd ook weer een nieuwe huisgenoot. Lucky uit het asiel. Ze is hier erg thuis.

Eerste kennismaking met de kippen.
Voorkweek voor de kas.

Wordt hard gewerkt aan een nieuwe oever voor de vaart. Kijk daar ligt mijn kachelhout.
Voorbereiding voor de fundering voor het nieuwe schuurtje.
De kas komt alweer vol te staan.
Moestuin gefreesd, klaar voor inplanten.
Grote opruiming, stekels en bramen.
Moestuin in volle bloei.


Dubbele regenboog.

BBQ met familie.
Bloemenperk voor vlinders en bijen in volle bloei.
Ook dit jaar weer gekookt voor de vrijwilligers van het Taribush Kuna Festival. Wederom een groot succes.
17 bakken met biologisch eten ……….
Eerste appeloogst van mijn nieuwe fruitbomen.
En de eerste pompoen van het jaar.

Groentepakket voor de verkoop.
Madam janet pepers, heel mooi, maar heel heet.
Schuurtje geplaatst en hier bezig met fundering voor het houthok.
Drie generaties van der Zalm


Houtvoorraad begint te groeien
En sindskort een nieuwe Rocket Stove, een ultra moderne houtkachel, met laag verbruik en uitstoot.
Zomaar een namiddag.
Taartje gebakken op de Rocket Stove. Dat gaat dus ook.
En het jaar is weer om. Iedereen de beste wensen voor het komende jaar.

Groetjes Marc van der Zalm.
Koken op de Rocket Stove

Koken op de Rocket Stove

Deze week aan het experimenteren met het koken op de Rocket Stove.

Experiment 1.

Kip opwarmen met verse groente.

Gebruik een oventhermometer om de temperatuur in de gaten te houden.

Dit werkt, maar de bovenkant wordt niet heet genoeg.


Zo gaat het een stuk beter, nu kan de warmte er langs en komt ook boven de ovenschaal.

De temperatuur komt nu boven de 180 graden in de bloempot.

Ca 45 min stoven en de kip en groente is gaar.

Conclusie: Opwarmen gaat uitstekend. Maar er moet wel voldoende ruimte zijn om de warmte boven het gerecht te krijgen.

Experiment 2.

Stoofschotel, met rundvlees en groente uit eigen kas.
Bereid met hout van eigen grond.

Rundvlees voorbakken in een koekenpan op de Rocket Stove, ca 15 min.

Groenten in een met olijfolie bestreken ovenschaal plaatsen en aangebraden rundvlees toevoegen en wat mengen. Kruiden en een kopje water erbij.

Na ca 1,5 uur stoven is de ovenschotel klaar.

Pas op! Als je de bloempot verwijdert komt er een behoorlijke stoot stoom uit.

Laat dit eerst ontsnappen, door de bloempot op zijn kant te houden, voor je deze van de Rocket Stove tilt.

Gebruik warmtebestendige handschoenen!!!

Conclusie: Langdurig stoven gaat goed, er moet wel voldoende water bij om droogkoken te voorkomen. De bovenkant van de ovenschotel hoeft niet afgedekt te worden. Een geslaagd experiment.

Experiment 3.

Popcorn poffen op de Rocket Stove

Maak van aluminiumfolie een bakje met een platte onderkant. Doe hierin een beetje zonnebloemolie en een snufje  zout.

Maak het bakje goed dicht aan de bovenkant en plaats het op de Rocket Stove.

Schudt om de 30 seconden even met het bakje om verbranding te voorkomen. Na ca 8 minuten is de popcorn klaar.

Conclusie: Popcorn poffen gaat uitstekend op de Rocket Stove. De mais was goed gebakken, alle maiskorrels waren gepoft. En erg lekker!

Experiment 4.

Klein glutenvrij appeltaartje bakken.

Meng de ingrediënten goed door elkaar, doe deze in een beboterde schaal, daar op een laag appelmoes met kaneel.

Ca 25 min bakken bij ca 190 graden, onder de bloempot. Op een treefje zetten anders verbrand de onderkant.

Conclusie: Taartje was goed gelukt, beetje bruin aan de onderkant, volgende keer op een hoger treefje zetten. Ook als je een dikkere taart maakt. Anders wordt deze niet gaar, terwijl de onderkant verbrand.

Gebruik van een hooikist.

Omdat de Rocket Stove niet voldoende ruimte heeft voor meerdere pannen, is het gebruik van een hooikist aan te bevelen. Bijvoorbeeld om eerst de aardappelen en rijst te koken, en deze verder te laten garen in de hooikist. Of om gerechten de warm te houden.

Heeft u geen ruimte voor een hooikist, dan is er een elegant alternatief; de Hooimadam.

Zie voor meer informatie https://www.hooimadam.com


Installatie Rocket Stove

Installatie Rocket Stove

Al een lange tijd wilde ik een houtkachel in huis. Maar de nadelen van vervuiling en laag rendement weerhielden mij daarvan.

Nu is er een oplossing: de Rocket Stove. Een inventief hoog technische houtkachel, die op hoge temperatuur brandt en daardoor een zeer schone verbranding heeft. Door zijn constructie maakt de kachel zelf een behoorlijke trek (de rocket/raket), die nodig is voor deze volledige verbranding.

De bekende zware houtrook lucht is hiermee verleden tijd.

Mijn eerste Rocket Stove. Hier buiten aan het “voorbranden”.

Oorspronkelijke situatie, gaskachel verwijdert.

Uitmeten buizen systeem.

De eerste test. Brandt meteen goed. Goede trek. En temperatuur.

De Rocket Stove in werking.
Ook handig om hout te drogen en theewater te koken.

De ca 3.50 meter buis geeft nog een behoorlijke hoeveelheid warmte af.
En gaat handwarm de oude schoorsteenpijp in.

Bokashi-actie Taribusk Kuna festival 2018 wederom een groot succes

Bokashi-actie Taribusk Kuna festival 2018 wederom een groot succes

Ook deze editie van het Taribush Kuna Festival in Dwingeloo was weer een groot succes. Tijdens dit alternatieve festival zijn bij de diverse foodtrucks en de centrale keuken bijna 175 kg organisch afval opgehaald.

Net als voorgaande jaren wordt hiervan bokashi gemaakt, die vervolgens gebruikt wordt in de kwekerij van Marc-o-biotica in Hemrik. Hierop kweken wij de groente voor komend jaar (tijdens de opbouw van het festival wordt hiermee gekookt voor de vrijwilligers).

Anders dan vorig jaar heb ik al tijdens het inzamelen de Bokashi-starter toegevoegd. Door het warme weer begon het fermentatieproces meteen. Na 3 weken was het geheel gefermenteerd en is de bokashi meteen in de grond verwerkt.

Door het warme weer was de Bokashi zeer snel klaar, meteen in de grond verwerkt.  Zodat het zijn werk kan doen.

Eet smakelijk!!! en tot volgend jaar.

Bokashi op Taribush Kuna festival 2018

Bokashi op Taribush Kuna festival 2018

Bokashi op Taribush Kuna festival 2018

Ook dit jaar gaat Marc-o-biotica (Marc van der Zalm) in samenwerking met Agriton organisch afval  inzamelen op het Taribush Kuna festival in Dwingeloo (Dr.).

En er wordt weer eten voor de vrijwilligers gekookt met biologische producten gekweekt op de Bokashi van Taribush Kuna festival van vorig jaar.

Bij de verschillende Foodtrucks worden schillen, voedselresten en natuurlijk een grote hoeveelheid koffiedrap ingezameld. Dit wordt direct verwerkt tot Bokashi door het te mengen (enten) met bokashi-starter. Door dit luchtdicht te verpakken zal het fermentatie proces meteen opgang komen.

Na twee a drie weken is de Bokashi klaar om te verwerken in de moestuin.

Een perfecte basis voor de kweek van groenten voor Taribush Kuna 2019.

 

 

 

 

 

 


 

 


‘Fermenteren is het nieuwe composteren. Marc legt je uit hoe je keukenafval kan fermenteren, om hier Bokashi mee te maken. En hoe deze Bokashi te gebruiken in de moestuin. Verder krijg je uitleg hoe de mens effectieve micro-organismen (probiotica) kan inzetten voor een gezondere huis, lichaam en milieu. Een Bokashi emmertje is een bijzonder emmertje dat gelijk je groente tuin en fruit afval omzet in gezonde voedingstoffen voor de planten in je tuin.’


Lees meer over het programma en routebeschrijving.

Donderdag 26 t/m zondag 29 juli – Lheebroek 30a in Dwingeloo


Bokashi, groener kan het niet!!!

Authorized distributor

Authorized distributor

Authorized distributor

Marc-o-biotica is een authorized distributor, wat wil zeggen dat Marc-o-biotica EM-producten mag verkopen en distribueren.

Wie zijn wij?

Marc-o-biotica is opgericht in 2014 door Marc van der Zalm, Agrarisch bedrijfskundige (A.H.D. Delft). En wil een duurzame impuls geven aan de agrarische sector, huishoudens, schoonmaakbranche en hobbykwekers.