EM-PROEFTUIN

EM-PROEFTUIN

Proeftuin Effectieve Micro-organismen Marc-o-biotica gestart in de Friese Wouden.

Doel van deze proeftuin is de vele praktische toepassingen van EM uit te proberen en te vertalen naar simpele handleidingen, recepten en tips voor het werken met EM.

In de proeftuin experimenteer ik met bokashi, fermenteren, composttoilet, E.M. als bladvoeding, insecten verdrijving, kiemkracht bevordering, stekken met E.M., vitaal water voor planten enz.

Groenten en fruit gekweekt  in de proeftuin met Effectieve micro-organismen - Aalbessen    Groenten en fruit gekweekt  in de proeftuin met Effectieve micro-organismen - Kruisbessen   Groenten en fruit gekweekt  in de proeftuin met Effectieve micro-organismen -  Aardbeien

De ontwikkeling van de toepassingen met Effectieve micro-organismen staat nog in de kinderschoenen, zeker in Nederland. Daarom is goed onderzoek, business cases, voorlichting en promotie van groot belang.

Daarnaast hebben universiteiten in b.v. Japan, België en Nederland onderzoek gedaan naar de werking van Effectieve Micro-organismen, met goede resultaten.


Super food kwekerij.

Super Foods uit eigen landNaast proeven moet de tuin natuurlijk ook wat opbrengen, daarom is er een plan gestart om Nederlandse Super Foods te gaan kweken.

Super Foods worden nu van overal ter wereld naar Nederland verscheept. Dit brengt een enorme CO2 foodprint met zich mee. Maar Super Foods zijn ook goed lokaal te produceren.

Hierdoor zijn deze producten verser, goedkoper en gezonder dan producten uit verre streken.

Komend voorjaar wordt begonnen met de opzet en kweek van Super Foods.

Hierbij kan je denken aan:

  • bladgroente (met een verhoogt mineraal gehalte)
  • zaden
  • vruchten (bosbes, blauwe bes)